Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

La importància d'identificar i censar el nostre animal

La identificació dels animals és una eina funamental per fomentar la seva tinença responsable, evitar les pèrdues i combatre l'abandonament.

La identificació amb microxip, la xapa identificativa i el cens municipal són obligatoris a tota Espanya.

La legislació en matèria de protecció animal es gestiona a cada comunitat autònoma i en les ordenances municipals de tinença i protecció animal de cada ajuntament. Un cop identificat l’animal es dona d’alta al Registre General d'Animals de cada comunitat autònoma.

El microxip és el DNI de l’animal de companyia i la millor garantia de poder-lo recuperar en cas de pèrdua. La probabilitat de trobar un animal de companyia perdut és d'un 90% si està identificat, però és redueix a un 15% si no ho està.

Els beneficis de la identificació

Microxip

  • Col·locació senzilla i ràpida: la grandària del microxip és similar a un gra d'arròs. S'instal·la amb un aplicador estèril i de manera subcutània. No cal anestèsia i la seva implantació és gairebé indolora.
  • Estandaritzat i fiable: mitjançant un aparell lector es disposa de les dades del propietari. Les administracions autonòmiques, les clíniques veterinàries, les entitats protectores i els cossos de seguretat disposen de lectors de microxips. En cas de pèrdua d’un animal només cal llegir les dades del microxip per trobar el propietari.
  • Durador: els microxips estan recoberts d’una càpsula de vidre bio compatible que garanteix la seva innocuïtat. Estan preparats per durar tota la vida de l'animal.
  • Localització del propietari de l'animal: el microxip conté un codi alfanumèric que permet accedir a la informació del propietari, emmagatzemada en una base de dades. Per a què el sistema sigui fiable és molt important actualitzar les dades en cas de canvi de propietari, modificació de les seves dades (adreça, telèfon, etc.) o defunció de l’animal.

Cens

Censar l'animal és important i obligatori. Com a membre de la nostra família, cal inscriure’l com a ciutadà al registre censal del municipi on residim. La inscripció es fa a l’ajuntament, que el dona d'alta al Registre General d'Animals de Companyia (ANICOM). També és important actualitzar les dades del cens quan l'animal canvia de domicili i donar-lo de baixa en cas de defunció.

Xapa

La placa identificativa també és obligatòria quan circulin per vies o espais públics, també es pot utilitzat qualsevol altre sistema adaptat al collar on ha de constar el nom de l’animal, els telèfons de contacte de la persona propietària o posseïdora, i fins i tot que està identificat amb microxip. Dur una xapa evita molts ingressos en centres d’acollida ja que, si un ciutadà troba un animal perdut, sempre té l’opció de trucar al telèfon que apareix a la xapa i tornar el gos directament al propietari.

Identificar i esterilitzar el teu animal és beneficiós

  • Per a tu: perquè t’estalviaràs molèsties i diners en el futur.
  • Per al teu animal: perquè gaudirà de millor salut física i psicològica.
  • Per a l’espècie canina i felina: perquè ajudaràs a mantenir el control de la població i a disminuir els abandonaments.
  • Per a les entitats protectores: perquè ajudaràs a disminuir l’entrada d’animals als refugis i centres d’acollida.
  • Per a la societat: perquè els animals abandonats poden representar un perill per a ells mateixos i per a les persones, perquè la gestió dels abandonaments genera despesa pública, perquè fomentar el respecte envers els éssers vius ens dignifica com a persones.
Azahara Luque & Guacamole